Vorm geven aan je eigen leven

In de afgelopen jaren ben ik voor behoorlijk wat grote uitdagingen komen te staan. Life events. Maar ook thema’s die door de jaren heen steeds opnieuw leken op te spelen en terugkwamen. Wanneer je te maken krijgt met situaties waarin je steeds opnieuw wordt geconfronteerd met jezelf en je aan het overleven bent, is het moeilijk om in te zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven. Je hebt wellicht niet altijd invloed op datgene wat zich in je leven aandient, maar je hebt altijd de keuze om te bepalen hoe je daar mee omgaat. 

Iets wat ik de afgelopen periode ben tegengekomen en wat mij persoonlijk erg heeft geholpen om in te zien dat ik mijn eigen verantwoordelijkheid draag, is de cirkel van invloed en betrokkenheid.  Deze cirkels zijn ontworpen door Stephen Covey. In mijn blog neem ik je mee in de basis betekenis van de cirkels en in het besef dat alleen jij de verantwoording hebt voor jouw leven en het lot wat je draagt. En hoe je vanuit systemisch werk zicht kan krijgen op jouw eigen cirkel van betrokkenheid en invloed en zo je eigen leven vorm kan geven.  

Beeld jezelf eens in: Alles wat jij jouw aandacht en tijd geeft, alles waar jij je energie aan geeft, zit in jouw cirkel van betrokkenheid.  Logischerwijs zitten er in deze cirkel dan ook dingen die je raken en die je graag zou willen behouden of veranderen. Maar waar heb je nou eigenlijk écht invloed op?

Wanneer je je op een negatieve wijze bezighoudt met zaken waar je niks aan kunt doen, zoals bijvoorbeeld de Corona maatregelen, de gezondheid van de mensen om je heen of wie zich wel of niet aan de gestelde maatregelen houdt, dan voel je je vaak machteloos of niet in staat tot verandering. Wellicht besteed je hierdoor je tijd aan mopperen en aan het je beklagen.
Je beseft vaak niet dat door dit te doen, jouw energie verloren gaat en je daarmee jouw verloren tijd niet meer kunt besteden aan andere zaken die je juist energie zullen geven.
Wanneer je echter duidelijk zicht hebt op jouw cirkel van betrokkenheid, kun je makkelijker je grenzen aangeven en nee zeggen tegen zaken waar je niet bij betrokken wilt zijn. Het helpt je om afstand te nemen en je te richten op zaken die je energie zullen geven in plaats van onttrekken.  

In de cirkel van invloed zit alles waar je wél invloed op hebt. Echter, iets kan zich pas in jouw cirkel van invloed bevinden wanneer het in jouw cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt immers geen invloed uitoefenen, geen energie geven aan iets, als je niet betrokken bent. In deze cirkel kies je dan ook bewust hoe je met een bepaalde situatie om wilt gaan en hoe je zodoende door jouw invloed, jouw handelen, verandering kunt maken. Hoe groter je jouw cirkel van invloed maakt, hoe meer energie je zult krijgen en hoe groter het besef dat alleen jij sturing geeft en daarmee de verantwoording hebt in hoe je jouw leven leeft en vorm geeft. 

Om zicht te krijgen op hoe het met jouw cirkel van betrokkenheid en invloed staat, is het belangrijk dat je durft te kijken naar jezelf vanuit een eerlijke maar vooral ook milde wijze. Wat maakt dat je jouw cirkel van betrokkenheid hebt gevuld met juist die situatie? Hoe groot of klein maak je jouw cirkel van invloed? Waar zit jouw energielek? Wat geeft jou een energie boost?  En hoe gedraag je je daardoor nou eigenlijk echt? Door welke gedachten en gevoelens laat jij je leiden? Waar komen die overtuigingen vandaan? Wat zit er onder het symptoom? Wat is de oorzaak? 

En zo kom ik aan bij  het systemisch werken. Systemisch werk is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem en je verhouding/relatie met de anderen in dat systeem. Het laat je zien waar verstrikkingen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Met systemisch werk ga je op zoek naar de oorzaak in plaats van dat je het symptoom bestrijdt 

Soms ervaar je in een bepaalde situatie, vanuit bijvoorbeeld jouw cirkel van betrokkenheid, alsof het gedrag wat je daarin laat zien niet van jou is. Alsof het niet bij jou hoort, maar je geen idee hebt bij wie of wat dan wel en hoe je dit zou kunnen veranderen. Je voelt je futloos, onmachtig, loopt steeds in hetzelfde kringetje rond. Er kan dan sprake zijn van een onzichtbare dynamiek die in jouw gezin van herkomst is ontstaan en wordt doorgegeven. Om vanuit die dynamiek vervolgens te kijken op een eerlijke en vooral milde wijze naar je eigen cirkel van invloed en betrokkenheid, is wellicht extra uitdagend. Een systemisch gesprek en/of een opstelling kan je dan helpen om inzicht te geven in waar jouw gedrag en gevoel vandaan komt.  

Op deze manier creëer je nieuwe verhaallijnen voor jezelf. Hierdoor krijg je niet alleen jouw cirkel van betrokkenheid en invloed helder, maar krijg je ook systemisch inzicht in jezelf. In wat jij voor jezelf betekent. En zo kun je de verandering, waar je misschien al zo lang naar op zoek bent maar wat steeds niet lukte, in jezelf gaan verankeren en neerzetten. 

Wil je hierover met mij verder van gedachten wisselen, neem dan contact op. Ik zie er naar uit om van je te horen🌱  

Warme groet, 

Claudia